19 Ağustos 2011 Cuma

ıspanaklı milföy böreği

ispanakli-milfoy

Malzemeler

10 adet milföy hamuru
Yarım kg ıspanak
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım yemek kaşığı salça
1 orta boy soğan
tuz, karabiber, pul biber

Hazırlanışı

Önce iç malzemesini hazırlamalıyız. Bir tavaya sıvı yağı koyun ve doğramış olduğunuz soğanları havurun. Üzerine salçayı ve daha önceden haşlamış olduğunuz ıspanakları ekleyin. tuzu ve baharatlarını ekledikten sonra bir süre (yaklaşık 5 dk) kavurun.

Milföy hamurlarını biraz yumuşadıktan sonra elinizle hafifçe büyütün ve orta kısmına iç malzemesinden koyun. Köşelerinden bohça şeklinde kapatın ve ters çevirerek daha önceden yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürerek 160 derecedeki fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun..

ayran aşı

Ayran Aşı Çorbası, Çorba Tarifleri

Malzemeler

Yarım kg yoğurt
1 su bardağı den (Biz den deriz ama döğme de deniyor. Eğer yoksa pirinç de kullanabilirsiniz)
Yarım demek ıspanak
1 adet kabak
Yarım demet kişniş
1 çorba kaşığı un
Tuz

Hazırlanışı

Öncelikle den ve küp küp doğrana kabak birlikte pişirilir. Diğer tarafta yoğurt, un, tuz çırpılır ve suyla koyu ayran kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kaynayana kadar durmadan karıştırılır. Diğer tarafta yıkanmış ve doğranmış ıspanaklar, pişen den ve kabakta katılarak pişirilir. En son doğranmış kişniş katılarak servis yapılır. Afiyet olsun..

ıspanaklı gül böreği

Ispanaklı Gül Böreği Tarifi

Bu tarif Kadriye Hanım’a aittir. Ellerinize sağlık, paylaşımınız için teşekkür ederim. Tarifi bize ileten Sevil Hanım’ın diğer tariflerine ulaşmak için burayı tıklayın.

Malzemeler;
1 kg ıspanak
1 kg yufka
1 adet soğan
2 adet yumurta
1 kase yoğurt
tuz, biber

Hazırlanışı;
Yıkanmış ıspanakları doğrayın. 1 adet kuru soğanı küp küp keserek az yağda öldürün, tuz, biber ve doğranmış ıspanakları da ekleyip kavurun.

6 adet yufkayı açıp üst üste serin ve 4 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz her yaprak yufkanın geniş ucuna kavrulmuş ıspanaktan bir miktar serin ve ince tarafına doğru rulo şeklinde sarın. Ruloyu bir tarafından kıvırarak çevire çevire gül şekline getirin. Sonuçta her yufkadan 4 tane gül böreği elde etmiş olucaksınız. Börekleri tabanı yağlanmış tepsiye dizdikten sonra son olarak üzerlerine yoğurt ve yumurtayı karıştırıp sürün. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

üç renkli börek tarifi

üç renkli börek tarifi, yemek tarifleri

Malzemeler
1 kg ıspanak
250gr pastırma
4 orta boy havuç
4 adet yufka
1 adet yumurta
karabiber, pulbiber
sıvıyağ

Hazırlanışı
İlk olarak ıspanakları temizleyip, haşlayın ve haşlanan ıspanakların suyunu süzerek kırmızı biber ile karabiber ekleyip iyice harmanlayın.

Yufkalardan birini düz bir zemin üzerinde açarak üzerine sıvı yağ sürün ve üzerine bir kat daha yufka sererek aynı işlemi onun için de yapın. Ispanakları yufkanın üzerine eşit şekilde dağıtın. Üzerine diğer yufkayı sererek bir önceki yufkada yaptığınız gibi yağlayın ve pastırmaları eşit miktarda serpin. Yine bir kat daha yufka sererek yağlayın ve son malzememiz olan rendelenmiş havuçları yufkanın üzerine serpin. Böreği rulo şeklinde sararak rulonun tepsiye sığması için ortadan ikiye bölün ve her iki parçanında üzerine yumurta sarısı sürerek. 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun

üç renkli börek tarifi, yemek tarifleri

otlu saç pide

Malzemeler

Un
Ispanak
Isırgan otu
Taze soğan
Çökelek veya beyaz peynir
Tuz

Hazırlanışı

Un, su tuz ile hamur yapılır. hamurdan küçük bezeler yapılarak servis tabağı büyüklüğünde açılır, yarısına otlu karışım koyulur, diğer yarısı üzerine kapatılıp kenarları bastırılır.teflon tavada veya sacda pişirilir. Piştikten sonra üzerine çok az tereyağ sürülür. İç malzemeyi kıymalı veya peynirlide yapabilirsiniz.
İç harcı: ıspanak, ısırgan otu, taze soğan( ince doğranmış kuru soğan da olur,)çökelek, sıvı yağ, tuz isteğe göre baharat karıştırılır.


ıspanaklı gözleme tarifi, yemek tarifleri

Malzemeler
Hamur için;
2 su bardağı ılık su
1 çorba kaşığı kuru maya
aldığı kadar un
tuz
İç için ;
yarım kilo ıspanak
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz ve baharatlar

Hazırlanışı : Ilık suyun içine mayayı eritin daha sonra bu karışımın üzerine unu ve tuzu ekleyerek yumuşak elde edin. Hamurun üzerini kapatarak mayasının gelmesini bekleyin. Bu arada gözlemenin içini hazırlayım. Bir tavaya sıvıyağ koyarak doğramış olduğunuz soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Salça, tuz ve baharatları da ekleyerek karıştırın. Son olarak önceden haşlanan ıspanakları da ekleyin 5-10 dakika kavurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizde yuvarlayın. Yumakları oklava yardımı ile açın. Açtığımız hamurun bir tarafına hazırladığımız iç malzemesinde koyarak D şeklinde kapatalım. Geniş bir tava içerisnde gözlemeyi çevirerek pişirelim (tavaya yağ koymayın). Piştikten sonra üzerine dilerseniz tereyağı sürerek yağlayın. Bütün hamura aynı işlemi uygulayın. Afiyet olsun..

ıspanaklı gözleme tarifi, yemek tarifleri

ıspanaklı gözleme tarifi, yemek tarifleri

ıspanaklı yaş pasta

Malzemeler

3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı pirinç unu
1 su bardağı ıspanak
yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu ve vanilya.
İç Kreması İçin:
2 su bardağı süt
yarım su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı un
Üst Kreması İçin :hazır krem şanti

Hazırlanışı
İlk olarak kekimizin yumurta ve şekerini döküp mikserden çekiyoruz. Daha sonra bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Son olarak ıspanağı döküyoruz fakat ıspanakları 10 -15 yaprak ayırarak yıkıyoruz ve tavada susuz olarak kavuruyoruz. Daha sonra kavrulan ıspanakları rondomuzda öğütüp püre haline getiriyoruz. malzemelerimizle beraber karıştırdıktan sonra son olarak da kabartma tozu ve vanilyamızı koyup hepsini birlikte karıştırıyoruz. Borcamımızın altını yağlayıp birazda un serpiyoruz ve keki önceden ısıtılmış fırına veriyoruz.30 dk boyunca fırın kapağını açmıyoruz.

iç kremasını hazırlanışı:

Bütün malzemeleri ocakta karıştırıp pişiriyoruz. Piştikten biraz sonra ocaktan alıp içine yarım margarin koyup eritiyoruz. Kremanın soğumasını bekliyoruz. Daha sonra hazır kremamızı hazırlayıp bir müddet dolapta bekletiyoruz.

Kekimiz olunca fırından çıkarıyoruz arasını bir ip yardımıyla veya bıçakla kesiyoruz ve ocakta pişirdiğimiz kremamızı arasına sürüyoruz ve diğer üst parçasını kapatıp üzerine soğuk hazır kremamızı sürüyoruz.

süslemesi için:
Antepfıstığı tozu
not:ıspanaklarımızı mutlaka ocakta kavuralım çiğ olmaz. Borcamın altını yağlayıp unlayalım ki keki ters çevirdiğimizde tepsimize kolay çıksın. Kabartma tozunu ve vanilyayı kek harcın içine malzemeleri karıştırıp en son atalım ki kekimiz kabarsın. İlk deneyimimde iple keserken üst parçası biraz ayrıldı birbirinden ama kremayla kapatmıştım moralim bozulmuştu. Sakın yılmayın eminim ki tadını çok beğeneceksiniz. Afiyet olsun…

Bu Tarif İçin Sizden Gelen Fotoğrafla

ıspanak yemeği 2

Malzemeler

Büyük demet taze ıspanak, doğranmış
1/3 fincan çam fıstığı
1 soğan
1 diş sarımsak, ezilmiş
1/3 su bardağı mısır veya zeytin yağı
1 çay kaşığı yenibahar
1 limon suyu veya isteğe göre daha az
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 kase yağsız kıyma
1 buçuk su bardağı ılık su
tuz, karabiber

Hazırlanışı

- Soğanı yemeklik doğrayalım ve güzelce kıyılmış sarımsak, çam fıstığı ile tencerede sıvı yağla biraz kavuralım (dikkat edelim çam fıstığını yakmayalım!).
- Kıymayı ilave edelim, yeni bahar, tuz, karabiber ekleyelim.
- Kıyma piştikten sonra doğranmış ıspanak ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Ocağı hafif ateşe alarak 5 dakika pişirelim.
- Sonra domates salçasını ve ılık suyu ekleyelim karıştıralım. 10-12 dak. daha pişirelim.
- Son olarak limon suyunu ekleyerek 5 dakika daha pişirelim.

Tercihen pilavla servis yapalım!

Afiyet olsun..

Not: Ekşili yoğurt yanında güzel gider :)