ISPANAKLI TEPSİ BÖREĞİ
Evet, doğru beslenmek adına uzun zamandır evde hamur işi, pasta, börek, kek türü hiçbir şey yapmıyorum. Tatlı ihtiyacımızı yazın o güzel meyveleri ve ara sıra da gençliğimden beri çok beğenerek yediğim Moda'daki meşhur Dondurmacı Ali'den aldığımız dondurmalar ile giderdik.
Hem çocukların gönlü olsun hem de sabah kahvaltısında iyi olur düşüncesiyle geçtiğimiz hafta sonu Tekirdağ'daki yazlığa giderken yaptım bu ıspanaklı tepsi böreğini. Çocuklar öyle mutlu oldular ki sanki yıllardır yemiyorlarmış gibiydiler. Laf aramızda ben de özlemişim. (Vah zavallı çocuklarım, ne hain bir anne oldum ben böyle) İçindeki bol ıspanaktan ve peynirden dolayı yıllardır en sık yaptığım börektir aslında. Ama herkes biliyor, yazmaya gerek yok düşüncesiyle bloğa koymayı düşünmemiştim. Ancak bir iki özelliği nedeniyle fırında böyle davul gibi kabarınca sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler
1) 6 adet yufka
2) 500 gr. temizlenmiş, doğranmış ıspanak
3) 300-400 gr. yarım yağlı beyaz peynir veya kaşar loru
4) 4 adet yumurta
5) Yarım su bardağından bir parmak fazla zeytinyağ
6) 2 su bardağı süt (veya 1 bardak süt, 1 bardak yoğurt karışımı)
7) Tuz, karabiber, kırmızı biber
Yapılışı
1) Doğranmış ıspanakların üzerine peynirin tuzuna bağlı olarak istenilen miktarda tuz serpilir ve ıspanaklar elle yoğurularak diriliklerinin sönmesi sağlanır. Peynir veya lor ilave edilip tekrar karıştırılıp karabiber ve kırmızıbiberi de eklenir.
2) Diğer tarafta çukur bir kapta sos malzemeleri hazırlanır. Yumurta, yağ, süt veya süt-yoğurt karışımı konup çatalla çırpılır.
3) Yağlanmış tepsiye bir yufka fazlalıkları büzüştürülerek kenarları tepsiden sarkacak şekilde serilir ve üzerine sos karışımından 2-3 kaşık kadar sürülür. İkinci yufka da bunun üzerine aynen birincide olduğu gibi büzüştürülerek yayılır ve yine sos malzemelerinden sürülür. 1. püf noktası büzüştürerek yaymadır. Yufkalar bu şekilde yayıldığı için fırında pişerken adeta çatlayacak kadar kabarmakta ve içlerine dolan sıcak hava ile çok iyi pişmekte ve hamur kalmamaktadır.
4) İkinci yufkanın üzerine ıspanaklı malzemenin yarısı yayılır. (Bu da 2. püf noktası). Malzemenin bir kat yerine ikiye bölünerek kullanılması ıspanak bolluğuna rağmen ıspanak yemeği yiyiyormuş izlenimi vermemesi ve böreğin kabarmasına katkıda bulunması.
5) Ispanaklı harcın üzerine de yine 2 kaşık sostan serpilir ve iki yufka da yine soslanarak aynı şekilde tepsiye serilir.
6) Dördüncü yufkanın üzerine de kalan ıspanaklı harç yayılır ve kalan son iki yufkaya da yine aynı işlemler yapılarak börek tamamlanır. En alttaki sarkan uçlar böreğin üstüne çevrilerek kalan sosun tamamı bolca üzerine sürülür.
7) 180 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirilir.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder