19 Ağustos 2011 Cuma

Ispanaklı Yarmadan Mantı - Gül'ün Mutfağı: Malatya

Ispanaklı Yarmadan Mantı - Gül'ün Mutfağı: Malatya


MALZEMLER
500 gram kıyma (250 dana etinden,250 kuzu etinden)
250 gram ıspanak
4 su bardağı yarma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
Tereyağı
Zeytinyağı
Sosu için;
250 gram yoğurt
4 diş sarımsak
Pul biber
Tereyağı

YAPILIŞI
1 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra rendelenir. 250 gram kıyma, rendelenmiş soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek yoğrulur. 4 su bardağı yarma, 1 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Yarma hamur kıvamını alması gerekir. Yoğrulan yarmalardan küçük toplar oluşturulduktan sonra ortasına bastırılarak hazırlanmış kıyma ortasına yerleştirilip badem şeklinde kapatılır. 500 gram ıspanak ince ince doğranarak bol sudan geçirilir. Ispanaklarının kumları aksın diye tuzlu suda bekletilir. Mikroplarının ölmesi için ise sirke katılabilir. Ispanakların suyu dökülerek 1-2 kez daha sudan geçirilir. Büyük boy tencereye yarısından biraz daha fazla kaynar su ilave edilerek orta ocak ateşe konulur. Kaynayan suya tek tek mantılar konularak haşlanmaya bırakılır. Mantıların karıştırılmaması gerekmektedir. 15-20 dakika da mantılar pişince ıspanaklar eklenerek 2-3 dakika daha pişmeye bırakılır ve ardından ocak ateşinden alınır. 4 diş sarımsak soyulup ince ince doğrandıktan sonra 250 gram çırpılmış yoğurt ile bir kapta birleştirilir. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağ ve pul biber konularak kızdırılır. Mantılar servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra kızgın yağ ile servis edilir. Yemeğimiz 8 kişilik olup 1 saat sürmektedir



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder