YOĞURT ÇORBASI
MALZEMELER
2 su bardağı yoğurt
½ çay bardağı pirinç
½ kg ıspanak
½ demek maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
1 yemek kaşığı margarin
5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
HAZIRLANIŞI
Ispanakları ve maydanozları iyice yıkayın, temizleyin ve küçük doğrayın. Pirinçleri yıkayın. Bir tencerede suyu kaynatın. Su kaynadıktan sonra pirinci ilave edin ve yaklaşık 4-5 dakika haşlayın. Sonra maydanoz ve ıspanakları ekleyin. Bu şekilde 10-15 dakika pişirdikten sonra ateşi kapatın ve biraz soğuması için bekleyin. Diğer tarafta, yoğurdu çırpın ve yavaş yavaş çorbaya ekleyin. Eğer kıvamı katı ise biraz daha su ekleyerek biraz kaynatın. Tuzunu ve karabiberini ekledikten sonra margarini eritin ve salçayı karıştırın. Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
VİTAMİN ÇORBASI
MALZEMELER
2-3 yaprak lahana
2-3 çiçek karnabahar
2 küçük patates
1 küçük kereviz
2 küçük havuç
2-3 yaprak ıspanak
1 avuç kırmızı mercimek
1 limon
1yumurta
İsteğe göre yağ
HAZIRLANIŞI
Bütün sebzeler ufak ufak doğranır, mercimekle birlikte tercihen düdüklü tencerede haşlanır. Yumurta sarısı ve limon çırpılarak ilave edilir. Üzerine kızdırılmış tereyağı ve kıyılmış maydanoz eklenerekk servise hazırlanır.
SEBZE ÇORBASI
MALZEMELER
50 gr gravyer peyniri, rendelenmiş
225 gr taze iç barbunya fasulyesi
1 demet maydanoz, kıyılmış
4 çorba kaşığı zeytinyağ
150 gr Bruksel lahanası
7 su bardağı et suyu
1 su bardağı şehriye
1 kg asma kabağı
150 gr ıspanak
100 gr bezelye
2 adet patates
2 adet domates
2 diş sarmısak
1 sap kereviz
1 adet soğan
1 adet havuç
karabiber, tuz
HAZIRLANIŞI
Havucu ve soğanı yıkayıp, temizledikten sonra rendeleyin. Brüksel lahanasını ve ıspanağı yıkayıp, temizledikten sonra ince ince doğrayın. Patetesin kabuklarını soyup küp küp minik parçalar halinde doğrayın. Asma kabağının kabuğunu yıkayıp temizleyin, domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve beraberce minik parçalar halinde doğrayın. Et suyunu bir güveç içerisinde ateşe koyun. Et suyu ısındığında ince kıydığınız maydanozun bir kısmını, doğradığınız patates, ıspanak, kabak, Brüksel lahanası, havuç, domates ve soğanı ilave edin. Tuz ve biberini koyduktan sonra çorbayı, sebzeler pişinceye dek kaynatın. Diğer yanda kıyılmış maydanozun artan kısmı ve iki diş sarmısağı bir havanda iyice dövün ve buna dört – beş çorba kaşığı zeytinyağ katın. Çorbayı ateşten almadan yaklaşık on beş dakika önce içine şehriyeyi atın. Çorbayı ateşten aldığınızda zeytinyağlı sarmısaklı maydanoz karışımını ilave edin, bir iki karıştırıp servis yapın.
ISPANAK ÇORBASI
MALZEMELER
1 kg yıkanıp ayıklanmış ıspanak
2 yemek kaşığı margarin
2 adet kuru soğan
1 çay bardağı un
1/2 kg kilo süt
2 su bardağı et suyu veya normal su
tuz
karabiber
HAZIRLANIŞI
Ispanaklar tencereye koyduğumuz ılık su içinde öldürülür, süzülür ve suyu sıkılır. İnce ince kıyılır. Margarin tencereye koyulup, eritilir. İnce kıyılmış soğan eklenip pembeleştirilir. Un eklenip birkaç kez çevrilir. Sonra ıspanaklar koyulup karıştırılır. Yarım kilo süt, tuz, karabiber ve et suyu veya su eklenip 15 dakika kaynatılıp servis yapılır.
DOVGA (AZERİ YOĞURT ÇORBASI)
MALZEMELER
1 adet yumurta
1,5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç
3 su bardağı yoğurt
6 su bardağı su
1 bardak haşlanmış nohut
1/2 demet ıspanak
1/2 demet nane
1/2 demet dereotu
tuz
HAZIRLANIŞI
Yumurtayı, unu, pirinci, yoğurdu bir tencerede iyice karıştırınız ve üzerine yavaş yavaş tüm suyu ilave ediniz,(yoğurtun koyu ayran kıvamına gelmesi gerekiyor), sonra normal ateşte elinizi bırakmadan tahta kaşıkla kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynadıktan sonra ateşini kısınız, tam haşlanmış nohutunuzu ve tuzunuzu ekleyiniz ve pismeye bırakınız. Pirinci piştikten sonra ince kıyılmış yeşillikleri ilave edip bir taşım daha kaynatınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder